Scholz sa Kurtijem: Kosovo želi status kandidata za EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je tražio podršku njemačkog kancelara Olafa Scholza za integraciju zemlje u Evropsku uniju (EU), najavljujući da će krajem ove godine biti podnijeta aplikacija za status kandidata za članstvo u EU.

„U skladu sa obećanjima i evropskom perspektivom, radimo na ispunjavanju reformi za članstvo u EU. Nastavićemo sa našom težnjom za status kandidata za EU, kako bismo podnijeli zahtjev za status kandidata do kraja ove godine”, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Scholzem u Prištini“, prenosi RTK.

Kurti je zahvalio kancelaru Scholzu na kontinuiranoj podršci Njemačke, dodajući da će Kosovo i dalje biti lojalan saveznik te zemlje.

“Njemačka je odigrala izuzetnu ulogu u obnovi Kosova. Uvjerio sam Scholza da Kosovo jeste i da će ostati pouzdan partner Njemačke”, dodao je Kurti.

Podsjetimo, Olaf Scholz će tokom dvodnevne turneje po Zapadnom Balkanu posjetiti i Beograd, a potom Sjevernu Makedoniju, Grčku i Bugarsku, ali Bosnu i Hercegovinu je zaobišao.

Preuzeto sa ba.n1info.com