Svi poslanici NSRS dobili poziv za današnji miting, već upućene odbijenice

U Skupštinu Republike Srpske stigao je poziv svim poslanicima da dođu na skup koji u Banjaluci organizuje rukovodstvo Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) pod sloganom “Sloboda”.

Dopis je upućen svim poslaničkim klubovima, ima pečat BORS-a, ali nije potpisan.

U dopisu je navedeno da se skup organizuje „zbog pokušaja nadležnih lica međunarodne zajednice da kreiraju ustavno-pravni poredak u Republici Srpskoj“.

“Pozivamo vas da zajedno izrazimo nezadovoljstvo nametanjem odluka protiv interesa srpskog naroda i iskažemo jedinstvo u odbrani ustavnih prava i nadležnosti Srpske”, navodi se u dopisu.

Reagujući na dopis, potpredsjednik Partije demokratskog progresa i poslanik te stranke u entitetskoj skupštini Igor Crnadak rekao je da nejasno ko tačno šalje poziv jer nije potpisan.

Crnadak je naveo da neće prisustvovati današnjem skupu, ocijenivši da je riječ o stranačkoj aktivnosti Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i vladajuće koalicije, odnosno, kako je dodao, o događaju koji je od samog početka postavljen kao podrška pojedincima u SNSD-u, a ne kao podrška Republici Srpskoj.

“Nažalost, dio boračke populacije je stavljen u funkciju režima, jer se ne žele suprotstaviti najvećoj opasnosti za RS, a to su korupcija i privatizovanje njenih institucija, čak ni onda kada vlast radi direktno protiv boraca”, naveo je Crnadak u odgovoru organizatorima skupa.

Dodao je da je “posebno šokantno da je rukovodstvo BORS šutilo kada je objavljeno da je vlast SNSD-a, za vrijeme pandemije korona virusa, pljačkala i borce i čitav svoj narod”.

“Šutili ste i kada je objavljeno da je najuža porodica Dodikove savjetnice Ane Trišić-Babić, u najtežem vremenu za naš narod od rata do danas, zaradila od Republike Srpske 30 miliona na medicinskoj opremi”, naveo je potpredsjednik PDP-a.

On je kazao da većina boraca osuđuje takvo “nemoralno i razbojničko ponašanje funkcionera Republike Srpske, jer to nije ono za šta su se borili i za šta su izgubljeni toliki životi”.

Crnadak je naveo i da su institucije Republike Srpske godinama “okupirane, jer o svemu odlučuje jedan čovjek i njegov Izvršni komitet”.

Prema saznanjima Bete, poziv na današnji skup proslijeđen je i svim ministarstvima RS, a na društvenim mrežama je proteklih dana objavljivanja prepiska putem Vibera, iz koje se vidi da funkcioneri SNSD-a iz Banjaluke pozivaju članstvo na skup i traže da svako od njih na miting dovede po nekoliko osoba.

Opozicione stranke, SDS i PDP, ranije su saopštile da ne podržavaju održavanje tog skupa, navodeći da SNSD time “manipuliše borcima i javnošću kako bi sačuvao vlast”.

Preuzeto sa ba.n1info.com