Vijesti iz BiH

Višković priznao: Vlasti RS bile spremne i na ukidanje entitetskog glasanja

Srpski snajperista Dejan Berić (poznat i kao „Deki“) – koji se navodno borio sa ruskim snagama u Ukrajini od početne ruske invazije 2014. godine, danas vrši regrutaciju plaćenika u Srbiji.

Sporni uslovi
Od 113. uslova Brisela za pomoć u okviru Plana rasta za zapadni Balkan u visini od milijardu eura, u BiH je usaglašeno 110 mjera, međutim 3 su sporne, a odnose se na call centar za hitne situacije na nivou BiH, popunjavanje Ustavnog suda srpskim sudijama, te ukidanje entitetskog veta u institucijama BiH.

Međutim, premijer RS-a Radovan Višković nedavno je saopštio da je bio spreman i na sporne uslove među kojima je ukidanje entitetskog glasanja.

Milijarda eura iz evropskog plana rasta u zamjenu za popunjavanje Ustavnog suda BiH srpskim kadrovima, uspostavljanje jedinstvenog call centar i ukidanje entitetskog glasanja u Vijeću za državnu pomoć i konkurencijskom savjetu BiH.

Ovo je vlast RS-a, kako tvrdi Višković, bila spremna to da prihvati.

I došli smo mi do nekog rješenja koje bi bilo prihvatljivo da i ova 3 i da BiH ispuni svih 113. Dolazimo na sastanak gdje sam vjerovatno bio spreman da kažem – RS prihvata svih 113, a onda se na tom sastanku kaže – ‘ali je uslov da vi dobijete pare da se usvoji budžet institucija BiH, rekao je nedavno Radovan Višković za RTRS.

Nedavno pričao drugačije
Međutim, prije samo mjesec dana, Višković je tvrdio da neće ni po koju cijenu ukinuti entitetsko glasanje u institucijama BiH.

Ja dok obavljam ovu poziciju ne mogu prihvatiti te tri mjere. Ovo je iživljavanje nad RS-om. U sljedećem koraku to će se proširiti i na parlament i na Dom naroda. U tom slučaju, predsjednik Vlade ili bilo ko bi potpisao jednu takvu mjeru, u suštini bi potpisao ukidanje RS-a, tvrdio je Višković polovinom maja ove godine.

Ukidanje entitetskog glasanja SNSD-ova vlast je i ranije prihvatala, kada je formirana Komisija za sukob interesa na niovu BiH, na što im je pažnju skretala opozicija, a oni su se kleli da su jedini zaštitnici srpskog interesa u BiH. Jedini iz SNSD-a koji je javno upozorio svoje stranačke kolege da na mala vrata ukidaju entitetsko glasanje kojim se u institucijama BiH štite interesi RS-a bio je Nebojša Radmanović.

Sada smo dobili prijedlog u kome nema ravnopravnosti, nema konstitutivnosti naroda. Ima prosta većina, rekao je Radmanović, objavio je BN TV.

Preuzeto sa avaz.ba