Region

Vučić: Barikade će biti uklonjene kad Priština formira Zajednicu srpskih opština

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će barikade na sjeveru Kosova biti uklonjene kada Priština bude formirala Zajednicu srpskih opština.

„Prvo formirajte Zajednicu srpskih opština, pa ćemo da uklonimo barikade“, rekao je Vučić novinarima u Azerbejdžanu.

Prema njegovim riječima, Priština ne želi da čuje, niti sluša, već samo da ponižava Beograd.

„Možete do neke granice da pokušavate (da ponižavate), dalje kad nemamo kud – kao pacov u uglu, branit ćemo se sa sve četiri noge“, naveo je Vučić.

Ponovio je da Srbi na Kosovu samo žele da opstanu i da budu „svoji na svom“. On je ocijenio da je ponašanje KFOR-a daleko više fer od ponašanja većine vlada Zapada.

„Oni (KFOR) tretiraju situaciju na ozbiljan i odgovoran način“, naveo je Vučić.

Zatražio je objašnjenje Prištine o hapšenju bivšeg policajca kosovske policije Dejana Pantića, navodeći da Beogradu nisu poznati motivi njegovog hapšenja.

„Kažite nam šta je uradio Pantić, kažite nam da znamo šta je uradio taj čovjek“, kazao je Vučić, navodeći da se to ne može pročitati u prištinskim medijima, jer Pantić, kako je rekao, nije uradio ništa.

Nastavit ćemo da ulažemo u vojnu industriju i opremanje oružanih snaga
Vučić kaže da će država nastaviti da ulaže u vojnu industriju ali i opremanje oružanih snaga i reorganizaciju vojske. Vučić je rekao da je sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim razgovarao o energetici, ali i o ulaganju u vojnu industriju.

„Alijev je čovjek sa ozbiljnom vizijom, veoma je sposoban, tvrd i ne plaši se nikoga. Rekao mi je da je uvjeren da nema snažnu vojsku, da bi bio lak plijen svima. To će biti njegov plan djelovanja, a to je i meni preporučio“, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija i dalje ulagati u vojnu industriji i da za to, zahvaljujući dobrom radu Ministarstva finansija, za to ima na raspolaganju „desetine i stotine miliona eura“.

„To neće biti ulaganje u nečiju likvidnost nego ulaganje u tehnologiju da bi u budućnosti te kompanije donosile profit i da se opremi naša vojska… Riječ je desetinama i stotinama miliona eura, ali mora da se na to odgovori na odgovoran način. Čuvat ćemo i Zastavu i Lučane, Čačak, Valjevo, Krušik, Trstenik, Užice i Barič, ali će i oni morati da odgovore svojim obavezama. Jer pare ne rastu na grani i nema para za džabe ni od države“, rekao je on.

Vučić je rekao da Vojska Srbije nema dovoljno jedinica specijalne namjene, ali da će se i to promijeniti.

„Uvećat ćemo četiri puta njihov broj. Njihovi pripadnici imat će značajna primanja, bit će ih više i bit će neuporedivo opremljeniji“, rekao je on.

Vučić je za kraj naredne godine najavio uspostavljanje direktnog leta Air Serbije između Beograda i Bakua, kao i posjetu Alijeva Srbiji, ocijenivši da će to pozitivno uticati i na razvoj ekonomske saradnje, ali i turizma.

Preuzeto sa ba.n1info.com