Zastupnik u EP: Moramo iskoristiti utjecaj da se vodstvo RS dovede pameti

Evropski parlament održao je danas plenarnu sjednicu na kojoj je raspravljao i o Zapadnom Balakanu. Michael Gahler, zastupnik EPP u EP, upitao je zbog čega problem u Bosni i Hercegovini nije bio tema sjednice i kazao kako postupci Milorada Dodika pale “zvona za uzbunu”. Apelovao je da se poduzmu koraci kako bi se “vodstvo RS dovelo pameti”.

“Pitanje pristupanja RS i ono što radi Milorad Dodik zaista pali zvona za uzbunu. Iduće sedmice je u RS predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Dejtonskog sporazuma sa potencijalom da stvori odluke prekidanja miroljubivog procesa na Zapadnom Balkanu. Pozivam predsjednika EU da se donese zajednička odluka koja proglašava taj postupak nezakonitim”, rekao je Gahler.

Ostakao je kako “OHR i EU moraju iskoristiti sav utjecaj kao i povlastice koje OHR nudi kako bi se vodstvo RS dovelo pameti”.

“Pitam se koje mjere, osim uklanjanja odgovornih predviđaju kao način da se sačuva teritorijalni integritet BiH i mir u toj regiji? Znate šta će se dogoditi ako dopustimo da Dodik proglasi nezavisnost? Putin će ga priznati, tu se će revanširati za Kosovo i vjerovatno da se takvi koraci već pripremaju u Rusiji. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi. Moramo reagirati na vrijeme i kako treba”, upozorio je Gahler.

Preuzeto sa ba.n1info.com