Zvizdić tražio ukidanje carinske stope na uvoz goriva, Borenović ukidanje akciza

U toku je trideseta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Pojedini zastupnici na početku su apelovali na uvrštavanje u njen dnevni red i onih inicijativa koje bi trebale umanjiti negativne posljedice inflacije.

Dopredsjedavajući doma Denis Zvizdić zatražio je da se na dnevni red sjednice uvrsti i inicijativa kojom bi se zadužilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza robe i to za Eurodizel, lož ulje i benzin 95 i 98.

Istakao je da inicijativa ima elemente visoke hitnosti.

Dodaje da bi njeno usvajanje dovelo do nižih cijena goriva još naredni mjesec, te da bi se pozitivno odrazilo na sve građane Bosne i Hercegovine, jer bi jeftinije gorivo uticalo i na cijene pojedinih drugih roba.

“BiH je skoro jedina zemlja u regionu koja ima ovakvu carinsku stopu na uvoz nafte”, podsjetio je.

Predsjednik PDP Branislav Borenović, zajedno sa predsjednikom kluba SDP-a Sašom Magazinovićem, također je predložio da se na dnevni red doma uvrsti inicijativa s ciljem minimiziranja negativnih efekata inflacije, a koja se odnosi na poziv Domu naroda PSBiH na ukidanje akciza na naftu i naftne derivate na šest mjeseci.

Podsjetimo, da bi do toga došlo, Dom naroda samo treba potvrditi odluku koja je još prije nekoliko mjeseci izglasana u Predstavničkom domu.

Nakon prijedloga Zvizdića, te Borenovića i Magazinovića odmah je uslijedila i diskusija, pa tako SNSD prijedloge za ukidanje akciza na gorivo naziva predizbornim. Tvrde kako se ne može znati da li bi taj potez uopšte doveo do željenih rezultata (nižih cijena).

Inicijative nisu uvrštene na dnevni red, s obzirom da ni za jednu od od njih nije bilo dovoljno glasova.

Preuzeto sa ba.n1info.com