Vijesti iz BiH

Turković: Stigle dobre vijesti iz Brisela o kandidatskom statusu za BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković poručila je na Twitteru da su stigle dobre vijesti iz Brisela o kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu.

Turković je podsjetila da je u proteklih nešto više od godinu održala više desetina sastanaka na najvišem nivou sa, kako kaže, svim ključnim zvaničnicima Evropske unije.

“Razgovarala sam u više navrata i direktno sarađivala sa ljudima koji donose ključnu odluku. Sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU te sam konstantno bila u kontaktu sa evropskim šefom diplomatije Josepom Borrellom i Oliverom Varhelyijem, evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje. Evropski put ujedinjuje sve građane u nadi za bolje sutra. Kandidatski status dolazi kao poticaj i priznanje”, napisala je Turković.

Dalje je naglasila da je riječ o priznanju za ogroman trud.

“Koji je uložen u namjeri da se ispune uvjeti, ali u velikoj mjeri i u borbi da se državama EU predstavi istina o situaciji u BiH te zaustave svi pokušaji da ugrozi već postignuti napredak”, dodala je.

Kaže da uprkos svim problemima, ovaj mandat završavaju s ogromnim, historijskim pomakom ka članstvu u EU.

“To će za državu značiti otvaranje novih kanala saradnje sa EU, novih finansijskih fondova i investicija. U ekonomskog pogledu, investitori iz svijeta će u BiH, zemlji kandidatu za EU još jasnije vidjeti pozitivne strane i šansu za napredak. Sa ohrabrenjem i nadom dočekujemo odluku Vijeća Evropske unije”, zaključila je Turković.

Podsjetimo, Vijeće općih poslova Evropske unije odobrio je danas kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Kako je pisala Radio Slobodna Evropa ministri koji su nadležni za evropska pitanja, na sastanku koji i dalje traje, već su usvojili zaključke u kojima se preporučuje da se BiH dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog vijeća.

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije (EU) na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15. decembra.

Preuzeto sa ba.n1info.com