Vijesti iz BiH

Alisa Mutap bez amnezije, koja je uloga “direktorice”: Sebija Izetbegović dat će iskaz tužiocima!

Zahuktala se istraga Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv više osoba u predmetu “Dženan Memić”, između ostalog, za krivična djela ubistvo te sprečavanje dokazivanja.

Dok se čeka zvanična naredba o proširenju istrage protiv više osoba, uveliko traju nova saslušanja. Ovoga puta, o čemu je „Avaz“ ranije pisao, iskaze daju ljekari iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Nova naredba
Tužilaštvo BiH je, podsjećamo, lani donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice Tužilaštva KS i aktuelne sutkinje Suda BiH, ali i bivšeg komesara Vahida Ćosića, tadašnjeg tužioca Merisa Ćate, policajca Sakiba Kreme i vještaka Ševala Kovačevića.

Prema informacijama “Avaza”, vrlo brzo će biti saslušana i Sebija Izetbegović, koja je i dalje na poziciji generalne direktorice KCUS-a. Pitanje je dana kada će joj stići poziv te će ona morati doći u Tužilaštvo BiH umjesto u MUP KS, gdje su ranije saslušavane osobe iz ovog predmeta.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo ubistvo, organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela i sprečavanje dokazivanja.

Tužilaštvo je, također, saslušalo na desetine osoba koje su povezane s ovim slučajem, mahom policajce. Ali sada su na red došli i ljekari i vještaci. Prije deset dana dali su iskaze.

Dat će iskaz na okolnosti formiranja tima vještaka koji su vještačili Alisu Mutap.

Izetbegović je bila ta kojoj je naredba Tužilaštva KS došla na ruke. To godinama tvrdi i advokat porodice Memić Ifet Feraget.

Ključno je ustvari kako je formiran novi tim vještaka u KCUS-u koji su vještačili Alisu Mutap, a utvrđeno je da nije imala amneziju. To su utvrdili brojni ljekari, a vidljivo je i iz prvostepene presude.

Sporno je to što je naredba uopće upućena Sebiji Izetbegović, odnosno ustanovi koja se ne bavi vještačenjem, a ne sudskim vještacima koji se bave tom vrstom posla.

Prva naredba je išla vještacima koji su utvrdili da Alisa nije imala amneziju, da bi onda naredba otišla KCUS-u i Sebiji, koja je imenovala komisiju, jednu pa drugu.

Treba utvrditi da li je Sebija formirala i prvi tim vještaka po naredbi tužiteljice od 29. aprila 2016. godine.

Zetovi pojedinih SDA moćnika
I dalje je važno za istragu ko je, kada i zašto bio u hotelu “Crystal” kobne noći i otkud zetovi i sinovi pojedinih SDA moćnika na mjestu događaja. Tužilaštvo sklapa mozaik, a u tome im pomažu iskazi zaštićenih svjedoka.

Nedavno je Alisa Mutap, tadašnja Dženanova djevojka, osuđena na dvije i po godine zatvora zbog prikrivanja dokaza, a policajac Hasan Dupovac na tri.

Preuzeto sa avaz.ba