Vijesti iz BiH

Bećirović reagovao na današnje Dodikove izjave o “razlazu”: Tragična zabluda

U Doboju je danas održan 7. Sabor SNSD-a, a nakon glasanja, Milorad Dodik je jednoglasno potvrđen kao novi/stari predsjednik stranke. Odmah potom je poručio da će SNSD na kraju morati “kreirati sporazum o mirnom razlazu FBiH i RS”. Brzo je uslijedila reakcija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirovića (SDP).

Bećirović poručuje kako je Dodikova poruka tragična zabluda neodgovornog političara koji je duboko zagazio u opasne antidejtonske i antiustavne vode.

Dodao je kako on i njemu slični moraju znati da ne može biti ni mirnog, niti nemirnog razbijanja države Bosne i Hercegovine.

“Državu Bosnu i Hercegovinu branit ćemo svim raspoloživim pravnim, političkim, diplomatskim i drugim legalnim sredstvima u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom. Oni koji su mislili da je moguće praviti državu na međunarodno priznatoj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine završili su kao ratni zločinci sa doživotnim kaznama zatvora. Milorad Dodik i njegovi mentori moraju znati da je temeljno određenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH da svi politički i drugi faktori budu ‘opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom'”, naveo je u saopštenju.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina prirodna, historijska, pravna i politička činjenica koja traje više od 1.000 godina. Entiteti u državi Bosni i Hercegovini nisu ni historijske, niti prirodne činjenice.

“Njihov nastanak u državi Bosni i Hercegovini detaljno su u svojim presudama opisali sudovi Ujedinjenih nacija. Ako Dodikova antidejtonska i nerazumna politika dovede do nekog razlaza, to će biti razlaz s onim što je osuđeno u pravosnažnim presudama najviših svjetskih sudova”, naveo je Bećirović.

Dodaje da će na svaki pokušaj realizacije secesionističke politike usmjerene protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, kao i na svaki drugi pokušaj kojim se ugrožava mir unutar bosanskohercegovačkog pluralističkog društva, država Bosna i Hercegovina, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija, pravovremeno i adekvatno odgovoriti, u skladu sa Poveljom UN-a i drugim relevantnim međunarodnim ugovorima.

“Niko ne treba potcjenjivati snagu države Bosne i Hercegovine i spremnost ogromne većine ljudi da očuvaju nezavisnu, suverenu, nedjeljivu i multietničku Bosnu i Hercegovinu. Tuđe nećemo, Bosnu i Hercegovinu ne damo!”, stoji na kraju saopštenja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Preuzeto sa n1info.ba