Vijesti iz BiH

Despoti stigli u Istočno Sarajevo, Zelene beretke najavljuju barikade

Policijska vozila Despot i Vihor stigla su u Istočno Sarajevo gdje će učestvovati u obilježavanju 9. januara, neustavnog Dana RS.

Vlati u RS, povodom neustavnog praznika najavile su “svečani defile” dok su boračka udruženja iz FBiH najavila proteste.

Iz udruženja Zelene beretke najavili su da će se “narod samoorganizovati” i spriječiti dolazak vozila koja kreću na neustavnu proslavu.

“Pozvat ćemo narod na samoorganizaciju da spriječe ulazak tih vozila i da se naprave barikade” u svom je saopštenju naveo Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke.

Poručili su i da “svi učesnici koji idu na tu neustavnu proslavu, svi autobusi i borbena vozila trebaju biti vraćena sa teritorija Kantona Sarajevo“.

Današnje fotografije iz Istočnog Sarajeva pokazuju da su tamo već borbena vozila Despot. Radi se o borbenim vozilima koja su 2019. “predstavljena javnosti” 2019. godine u defileu povodom neustavnog Dana RS u Banjaluci. Pored borbenih vozila Despot, u Istočnom Sarajevu smo primjetili i vozila sličnih karakteristika VIihor kao i pripadnike specijalne jedinice MUP-a RS u ulici Stefana Nemanje.

Pogledajte fotogaleriju.

Svake godine od proglašenja neustavnog Dana RS u danima koji prethode njegovom obilježavanju sigurnosna situacija u BiH se dodatno pogoršava. No, do sada nisu zabilježeni veći incidenti.

Zanimljivo je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlučio da se ove godine neustavni 9.januar obilježava u Istočnom Sarajevu što su mnogi shvatili kao direktnu provokaciju i ugrožavanje sigurnosti.

Dok traju pripreme za obilježavanje neustavnog praznika Dodik će se u Doboju susresti sa predstavnicima Osmorke i HDZ-a. Posljednji politički potezi Milorada Dodika, usvajanje prijedloga Zakona o nepokretnoj imovini u NSRS kao i izjave koje daje u posljednje vrijeme poljuljale su savez Osmorke iz FBiH. Semir Efendić i Nermin Ogrešević (Stranka za BiH i NES BiH) zaprijetili su da će odustati od ranije potpisanog sporazuma.

Preuzeto sa ba.n1info.com