Svijet

Dječak (13) nakon TikTok izazova umro: Tijelo mu se počelo grčiti…

Tinejdžer iz američkog Ohija tragično je preminuo nakon što se predozirao lijekovima za alergiju koji se izdaju bez recepta dok je pokušavao izvesti TikTok izazov.

New York Post piše da je 13-godišnji Jacob Stevens učestvovao u Benadryl izazovu u kojem sudionici uzimaju od 12 do 14 antihistaminika, šest puta više od preporučene doze, kako bi izazvali halucinacije.

Jacobov otac Justin rekao je da je njegov sin prošlog vikenda bio kod kuće s prijateljima kada se predozirao. Snimak koju su snimili njegovi prijatelji pokazala je kako pije tablete, nakon čega mu se tijelo počelo grčiti. Kako prenosi Index.hr, Jacob je nakon toga hitno prevezen u bolnicu i stavljen na respirator. Unatoč svim naporima ljekara, dječak je preminuo šest dana kasnije.

“Rekli su da ga mogu držati na respiratoru, da može ležati tamo, ali da nikada neće otvoriti oči, nikada neće disati, smiješiti se, hodati ili govoriti”, rekao je shrvani otac, čije je riječi prenio New York Post.

Jacobova porodica apelira na roditelje da paze šta njihova djeca rade na društvenim mrežama i da ih ne koriste bez nadzora.

“Pazite šta rade na mobitelu. Razgovarajte s njima o situaciji. Želim da svi znaju za mog sina”, naglasio je otac, koji također traži zakonodavce da uvedu dobna ograničenja za lijekove bez recepta kao što je Benadryl.

Nažalost, Jacob nije prva žrtva Benadryl izazova. U augustu 2020. djevojčica od 15 godina predozirala se lijekom protiv alergije i preminula. Nakon niza smrtnih slučajeva, proizvođač lijeka Johnson & Johnson upozorio je kako je Benadryl TikTok iznimno zabrinjavajući, opasan i da ga treba odmah zaustaviti.

Preuzeto sa n1info.ba