Region

Djevojka u S. Makedoniji pomagala tinejdžerima da siluju djevojčicu (13)

Osnovno javno tužilaštvo Strumica izdalo je Naredbu o sprovođenju istražnog postupka protiv 21-godišnje djevojke za koju postoji osnovana sumnja da je pomagala u izvršenju krivičnog djela – Silovanje djeteta mlađeg od 15 godina, shodno sa članom 188. stav 2. u vezi stava 1. KZ.

Za isti događaj, nadležni javni tužilac podnio je sudiji za djecu Osnovnog suda u Strumici Zahtjev za pokretanje pripremnog postupka protiv dvojice dječaka (16) za koje postoji osnovana sumnja da su izvršila radnje koje su zakonom definisane kao krivično djelo – Silovanje djeteta koje još nije navršilo 15 godina, prenosi makfax.com.mk.

Tokom proslave Nove godine u kući jedne od maloljetnica, osumnjičena je, svjesna zločina, pomogla dvojici tinejdžera rođenih 2007. godine uz upotrebu sile, da siluju djevojčicu rođenu 2010. godine.

Osumnjičena je prvo ohrabrila i opijala žrtvu, skinula je u jednoj od prostorija, dozvolivši dvoje maloljetnika da siluju djevojčicu, koja se sve vrijeme opirala.

Nakon cijelog događaja, osumnjičena je obukla žrtvu i počela da je udara nogama i šamara po glavi.

Nadležni javni tužilac podneo je sudiji za prethodni postupak predlog za određivanje mjere pritvora osumnjičenoj.

Prijedlog je prihvaćen i sudija je rješenjem odredio pritvor od 30 dana. Za dječake u sukobu sa zakonom biće predložena mjera u skladu sa članom 115. Zakona o pravosuđu za djecu – stavljanje pod nadzor Centra za socijalna pitanja.

Preuzeto sa n1info.ba