Vijesti iz BiH

Dodik nakon najave referenduma o nezavisnosti RS o mogućem pripajanju Srbiji: Bilo bi historijski opravdano

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Rusiji gdje prisustvuje Sanktpeterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, a najavljen je i sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Dodik je dao intervju za ruske medije, gdje je najavio referendum o nezavisnosti RS of BiH, ali i moguće pridruživanje Srbiji.

Republika Srpska bi se mogla pridružiti Srbiji nakon njenog budućeg odcjepljenja od Bosne i Hercegovine, rekao je Dodik za TASS.

“Da, najvjerojatnije bi bilo prirodno, apsolutno historijski opravdano, da se zemlje u kojima većinu stanovništva čini srpski narod ujedine u jedinstvenu strukturu i zajednicu, ali to je zadatak budućih generacija i političkih odluka obje zemlje”, rekao je u intervjuu za TASS na marginama Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

Dodik je naveo primjer ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke, u kojima je “njemački narod živio slobodno” i činio većinu. “Tada su se, naravno, ujedinili na apsolutno historijski opravdan način“, dodao je.

On je još rekao sada odnosi među Srbima “pokazuju da žele slobodno živjeti i činiti većinu u Republici Srpskoj”.

“U Republici Srpskoj većina Srba živi među narodima koji također žive slobodno [na njenom teritoriju]. Isto tako, danas u Srbiji Srbi čine većinu stanovništva zemlje”, rekao je Dodik.

Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum (SPIEF) održat će se od 5. do 8. juna. Ovogodišnja tema bit će ‘Formiranje novih područja rasta kao kamena temeljca multipolarnog svijeta’. Planirani događaji uključuju sastanke za mala i srednja poduzeća, kreativne industrije, Dan mladih SPIEF-a, kao i forume o sigurnosti droga, SPIEF akademiji i SPIEF Junior. SPIEF organizira Fondacija Roscongress, a TASS je informativni partner događaja.

Preuzeto sa n1info.ba