Vijesti iz BiH

Dodik u slijepoj ulici

Milorad Dodik možda je nekad u prošlosti i imao šansu da izabere pravo skretanje i tako spasi od propasti i sebe osobno i svoju političku karijeru. U međuvremenu, napravio je toliko krivih poteza i procjena da mu – u geopolitičkom smislu – spasa nema.

Zato nas i ne treba posebno čuditi dok gledamo kako Dodik – koji je, uz profanog desničara, islamofoba i gadljivog populističkog kalkulanta Viktora Orbana, ostao jedini saveznik Putinovog smrtonosnog režima u ovom dijelu Evrope – svjesno korača strojevim korakom slijepom ulicom i, usto, sve oko sebe ubjeđuje da zna gdje je krenuo i da je to jedini ispravan put.

Možda bi, da živi negdje u Rusiji, Kini ili Bjelorusiji, Dodik sa svojom tvrdokornom separatističkom agendom i mogao računati na političko preživljavanje, pa čak i ograničeni uspon, ali ovdje, u srcu Balkana i u okruženju zapadnih i NATO saveznika, sve osim njegovog političkog i ekonomskog kraha bilo bi ravno nekom od do sada poznatih svjetskih čuda.

Jedino što može i što već čini je da odgodi neminovno, a pri tome poseže za oprobanim alatima svojih političkih uzora – Putina i Orbana. Nakon što je novinarima i opozicionim intelektualcima novim zakonom drastično ograničio slobodnu izražavanja, uz prijetnje drakonskim novčanim kaznama, te nakon što je zabranio saradnju i kontakte srpskim zvaničnicima iz RS i na nivou BiH s američkim i britanskim diplomatama u Sarajevu, Dodik je najavio i sljedeće korake – zakonsko ometanje rada i finansiranja nevladinog sektora, te brutalni progon LGBT zajednice u RS.

Nema sumnje, aktuelni predsjednik manjeg bh. entiteta i vladajućeg SNSD-a izabrao je opasni put konfrontacije, izolacije i autoritarne vladavine.

Ali, dok na tom putu ide dalje, pred očima bi trebao imati i sudbinu balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i njegov neslavan kraj u pritvoru Haškog tribunala.

I Milošević je, naime, u mnogo povoljnijim geopolitičkim prilikama od ovih u kojima se danas nalazi Dodik, vjerovao da igranjem na velikosrpsku kartu, raspirivanjem nacionalizma, progonom opozicije, prkošenjem Zapadu i oslanjanjem na podršku Moskve može politički preživjeti i sačuvati vlast. Kasniji razvoj događaja, međutim, svjedoči da se grdno prevario.

Preuzeto sa avaz.ba