Džaferović uoči posjete Michela: Kasno je za izmjenu Izbornog zakona

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, nema informacija o bilo kakvim izjavama o izmjenama Izbornog zakona uoči posjete predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

“Čitali smo govor predsjednika Evropskog vijeća pred tijelima Evropskog vijeća, slušali smo o tome i nismo imali zvaničnu informaciju koju očekujemo danas da dboijemo od predsjednika Evropskog vijeća. Ništa ne može zamijeniti naš evropski put, i mislim da je to kazano u tekstu gospodina Michela i mislim da to nije zamjena za evropski put država aspitrantica. Ja mislim da sve države Zapadnog Balkna trebaju što prije postati članice EU. Mislim da je ovo trenutak u svijetu kada treba snažno pogurati naše članstvo, posebno država Zapadnog Balkana u članstvo u EU. Naravno, niko od nas nema ništa protiv u okviru geopolitičke zajednice saradnju bilo koje vrste, pa evo i ove o kojoj govori predsjednik Michel”, kazao je Džaferović.

Šta to konkretno znači ne znam, nadam se da ćemo danas saznati na ovom sastanku. U pripremi ovog sastanka ja nisam dobio nikakvu informaciju o izjavi tako da vam o tome ne mogu ništa reći, dodao je.

“Mogu reći da je kasno za bilo koju izmjenu Izbornog zakona u trenutku kada je izborni proces započeo. Izbori se trebaju održati po važećem zakonu i naravno da se moramo baviti nakon izbora implementacijom odluka Evropskog suda za ljudska prava i to je obaveza BiH. To je promjena Ustava i Izbornog zakona kako bi se osigurala prava onim građanima kada je u pitanju pristup Predsjedništvo i i državnog Doma naroda kada su u pitanju oni koji ne pripadaju jednom od konstitutivnih naroda u BiH”, zaključio je Džaferović.

preuzeto sa ba.n1info.com