Vijesti iz BiH

Kalabuhov: Ambasador Eric Nelson laže

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini, reagovao je na oproštajni intervju američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona, navodeći da nije mogao ostaviti “bez pažnje neke od njegovih primjedbi”.

Kalabuhov se, zatim, osvrnuo na Nelsonovu izjavu kada je rekao da “ruski ambasador je prošle godine to čak i rekao, da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO-savezu”.

“Najblaže rečeno, ovo je netačna interpretacija. Iskreno rečeno, to je laž. Za gospodina Erica Nelsona i sve one koji su histerično reagovali na izjavu u pitanju, ponavljam – Rusija, za razliku od Washingtona, Bosni i Hercegovini ne nameće vanjskopolitičke prioritete. Bosna i Hercegovina, koju smatramo prijateljskom zemljom, ima suvereno pravo izbora. Ali ukoliko izbor bude u korist ulaska u NATO, iako je jasno da u državi ne postoji konsenzus po tom pitanju, a trenutna situacija se temeljno razlikuje od perioda 2000-ih, Rusija ima puno pravo da reaguje na ovakav hipotetički razvoj situacije u skladu sa svojim nacionalnim interesima”, naveo je Kalabuhov.

Komentarisao je i ured visokog predstavnika u BiH.

“Vjerovatno svi su već shvatili kakav su naši zapadni partneri inscenirali cirkus oko takozvane smjene visokog predstavnika. Bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ovo mjesto je vakantno. Da ne govorim o tome da Upravni odbor, pod pritiskom Washingtona, krši ne samo duh, već i slovo Mirovnog sporazuma, svaki put iskrivljujući njegov tekst u svojim izjavama. O pogubnosti OHR-a tvrdimo ne samo mi, već i trezveni posmatrači na Zapadu. Mogu se osvrnuti na nedavni članak prvog visokog predstavnika, Carla Bildta, koji je, a on zna o čemu govori, pozvao na zatvaranje OHR-a i okončanje arhaičnog vanjskog protektorata u BiH. Da se Bosancima i Hercegovcima nudi prilika da se sami dogovore”, istakao je ruski ambasador.

Dalje je upitao “zar nije očito da nastavak prisutnosti OHR-a dovodi do destabilizacije situacije ne samo u BiH, već i u cijelom regionu”?

“Ali krivica se pripisuje, kao i obično, potpuno drugoj osobi. Sankcije se primjenjuju kao dio nastave, bez suđenja ili istrage’. Istovremeno, oni koji se sada burno raduju nedavno uvedenim ograničenjima treba da imaju na umu da i ista mogu uticati i na njih – ako Washington poželi nekoga da kazni ‘zbog korupcije’. A gdje je ono čuveno ‘beyond reasonable doubt’ (standard ‘zvan razumne sumnje’ koji se primjenjuje u praksi suda op.a.)? Ili se u odnosu na ‘domorodce’ nema potrebe za opterećivanje dokazima?”, upitao je Kalabuhov.

Zatim je tu situaciju “slikovito” opisao.

“Tu se može zamisliti jedan strog učitelj u cilindru sa prugama i zvjezdicama, koji lenjirom mlati nesavesne učenike po prstima dok ne ‘ispune postavljene uslove i da se upišu u evropsku školu'… O ‘malignom utjecaju Rusije’. Svaki put kad ovo čujem, dobijem snažan dojam da se nešto „maligno“ dogodilo u glavama onih koji o tome pričaju. Volio bih poželjeti gospodinu Nelsonu uspjeh u njegovim budućim aktivnostima”, poručio je Kalabuhov.

Preuzeto sa ba.n1info.com