Svijet

Kijev je spreman, datum je određen, cilj postavljen, počinje majka svih bitaka

Dok ruski mediji slavodobitno javljaju da je predsjednik Vladimir Putin neočekivano i nenajavljeno posjetio stožer “vojne grupe Dnjepar” na Hersonskom pravcu i stožer Nacionalne garde “Istok” (Vostok) u nedavno anektiranoj regiji Luhansk, ukrajinski premijer iz Washingtona najavljuje da “protuofenziva počinje uskoro”, a portal Newsweek donosi iz tajnih dokumenata Pentagona koji su iscurili da je ofenziva kodnog naziva “Udarac Feniksa” planirana za 30. travnja.

Tada bi se trebalo popraviti vrijeme te prestati obilne kiše koje na terenu stvaraju blato koje usporava vozila i tenkove. Osim toga, dotad će na teren stići i potrebna zapadna vojna pomoć, prije svega američki i njemački tenkovi Abrams i Leopard 2 te 571 američko oklopno vozilo HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Prema američkim vojnim dokumentima koje navodi Newsweek, Ukrajinci pripremaju za napad 10. operativni korpus koji se sastoji od devet brigada i u svom sastavu ima 253 tenka, 381 borbeno-oklopno vozilo i 147 “komada” artiljerije. Rusi, pak, najavljuju dodatnu mobilizaciju više od 300 tisuća vojnika.

Pravi Putin ili lažni Putin?
Je li stvarno “nepatvoreni Putin” posjetio bojišnicu ili se radi o “fake Putinu”, ponovno se raspravlja, kao kada je prije oko mjesec dana isto tako nenadano banuo u okupirani Mariupolj, simbol ukrajinskog otpora. Na kraju nije bilo jasno je li to stvarno Putin ili neki od njegovih (neki kažu dva, a neki navode čak tri) dvojnika. Bez obzira na to je li bio “krivi ili pravi”, Putin se susreo sa zapovjednikom zračno-desantnih snaga general pukovnik Mihailom Teplinskim koji je nedavno ponovno vraćen u Ukrajinu, nakon što je prije koji mjesec doslovce bio otjeran s ukrajinskog ratišta bez obrazloženja.

Prema prvim analizama, ovi posjeti, osim propagandnog učinka (Putin je prije koji dan potpisao ukaz kojim se novoanektirana ukrajinska područja “prebacuju na moskovsko vrijeme”), navodno trebaju potvrditi Putinovo “okretanje armiji”, odnosno stajanje na stranu Ministarstva obrane u natezanju s Jevgenijem Prigožinom i Wagnerom uoči očekivanog ukrajinskog protunapada.

Dakle, na terenu s dolaskom proljeća vrije. Približava li se “Majka svih bitaka”?

Šef ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR), Kirilo Budanov, u intervjuu za radio NV ustvrdio da će “ukrajinska vojska na područje Krima doći na proljeće”, a vojni analitičari spominju da bi se u svibnju i lipnju mogle voditi najžešće borbe na “južnom pravcu” prema Melitopolju kao prvoj točki velike bitke za oslobađanje luke Berdjansk i povratak na Azovsko more i presijecanje “kopnenog spoja koji u ovom trenutku Rusija ima s Krimom”.

Upravo zato se vjeruje da je Putin i bio s generalom Teplinskim koji je dobio zadatak spriječiti te ukrajinske nakane.

Da Rusi vrlo ozbiljno prilaze najavama o “oslobađanju Krima”, svjedoči i autorski tekst političkog komentatora režimske agencije Ria novosti Dmitrija Bavirina koji najavljenu proljetnu ukrajinsku protuofenzivu naziva “odlučujućom bitkom za Rusiju”.

Odlučujuća bitka
“Bitka za mirno okončanje sukoba je izgubljena. Bitka za Rusiju počinje na proljeće”, ističe Bavirin. Navodi kako “smo se na te najave kijevskog klauna (misli na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kojeg tako zovu u prokremaljskim medijima zbog njegove estradne prošlosti) slatko nasmijali, ali sada smo sigurni da će klaun to pokušati”.

Ruski analitičar smatra kako je očito da će Ukrajinci na proljeće krenuti na južnom pravcu prema Krimu te da je to “izravna i neposredna ugroza sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti Rusije, a to nije više klaunska šala”. Krim je Rusija prvo okupirala, a potom anektirala 2014. godine i smatra ga svojim teritorijem. Tamo se nalazi i sjedište ruske Crnomorske flote.

Ukrajinci su izveli nekoliko napada dronovima na vojne ciljeve na Krimu, a oštećen je i most koji povezuje Krim s Rusijom. Podsjetimo da je jedan od najbližih Putinovih suradnika, bivši predsjednik i premijer Dmitrij Medvedev, zaprijetio da će Rusija, ako Krim bude ugrožen, uporabiti sve raspoloživo naoružanje i iako nije izravno spomenuo, očito misli na nuklearno oružje.

Podsjetimo i da je ruska ofenziva, za koju je Putin najavio da mora završiti do početka travnja zauzimanjem cijelog Donbasa, doživjela fijasko jer nije zauzet ni strateški nevažni grad Bahmut za koji se borbe vode od srpnja 2022. godine. Prema podacima koje navodi Newsweek, Rusi su u tih deset mjeseci borbi napredovali otprilike 2,7 kilometara mjesečno, a u tim sukobima izgubili su sedam puta više vojnika nego Ukrajinci. U tim su borbama 70 posto ruskih snaga bili plaćenici iz privatne vojske Wagner.

Preuzeto sa n1info.ba