Vijesti iz BiH

Komšić: Sve što Vučić govori o usvajanju Rezolucije o Srebrenici je spinovanje i politička igra

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je u izjavi za medije na mezarju Kovači govorio o svim aktuelnim političkim dešavanjima koja se tiču kako BiH tako i regiona. Jedna od tema je i usvajanje Rezolucije o Srebrenici o čemu se protivi zvanični Beograd na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Prvo je Komšić govorio o večerašnjem sastanku Vučića sa Miloradom Dodikom i ostalim političkim zvaničnicima iz Republike Srpske.

“Znate da je Dodik češće u Beogradu nego u Banjaluci. Što god oni pričali, odlučivali, ja vam sa sigurnošću mogu reći da se to neće ticati BiH kako bi oni možda htjeli. BiH ostaje jedinstvena zemlja i opstati će uprkos svim izazovima i svima koji joj rade o glavi”, kazao je Komšić.

Rezolucija o Srebrenici
U javnosti najviše pažnje privlači Rezolucija o Srebrenici te je Komšić kazao da u njoj nema ništa sporno. Baš kao i Vučić i Komšić najavljuje odlazak u SAD.

“U njoj nema ništa problematično. Sa aspekta onog što piše i onoga što se tamo traži. Rezolucija je posvećena 30. godišnjici koja pada idućoj godini. U njoj nema ništa protiv nikoga, ne samo u okruženju ni protiv nikoga u svijetu”, naveo je Komšić.

Također, Komšić je prokomentarisao i izjave Vučića koje se odnose na usvajanje Rezolucije o Srebenici.

“Sve ono što Vučić najavljuje kao teške dane za Srbiju i srpski narod, opasnost za Srbiju i srpski narod i usvajanje te rezolucije je obično spinovanje i politička igra, istakao je on.

Demant Zvizdićevih najava
Komšić je demantovao najavu Denisa Zvizdića NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga.

“Ovo je EUFOR-ova misija, rezevrne snage koje dolaze u okviru EUFOR-ove misije i to piše i u njihovim saopštenjima”, naveo je Komšić.

Da li su u BiH potrebne međunarodne mirovne snage kao podrška miru, Komšić to ovako objašnjava.

“U slućaju bilo kakve gužve ne bi se ja tako uzdao u te snage, to je isto kao da se uzdate u UNPROFOR 1992. ili 1995. godine”, istakao ne on.

Najave Faruka Kapidžića iz SDA u programu N1 da se kreće u pravljenje “Trojke 2” kao odgovor na aktuelnu “Trojku”, Komšić čiji DF Kapidžić vidi u “Trojci 2” komentariše da “nam je dosta jedna postojeća “Trojka””.

Preuzeto sa n1info.ba