Vijesti iz BiH

Konaković: Nadam se da učesnici foruma u Briselu idu sa željom da se oko nečega dogovore

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izrazio je nadu da učesnici sutrašnjeg Drugog političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije i BiH u Briselu, “a ide nas jako puno”, odlaze sa željom da se oko nečega dogovore.

“Ako bude tako, ne sumnjam da ćemo napraviti neke dodatne pomake kojima bi zadnji teg na vagi prevagnuo u korist BiH i formalnog otvaranja pregovora o članstvu u Evropskoj uniji što prije”, rekao je on za Fenu pred polazak u Brisel.

Međutim, ukoliko dolaze da se ne dogovore, onda, naravno, možemo očekivati neku novu političku šaradu koja ništa dobro nikome ne donosi, smatra Konaković.

“Mi idemo spremni na konkretna rješenja i nadam se da ćemo biti na tragu takvih rješenja”, kaže šef bh. diplomatije.

Po njegovim riječima, opozicija do sada generalno nije pokazala ni minimum želje da se BiH kreće ka Evropskoj unjiiji.

“Kritizirali su sve što smo uradili, osudili sve zakone i akte koje smo donijeli i naravno Evropska komisija im je jasno stavila do znanja da nisu bili u pravu i verificirali su sve zakone koje smo usvojili kao napredak i zabilježili do sada najveći pomak u historiji BiH”, rekao je.

Smatra da je to “destruktivna opozicija”.

“Od njih ne očekujem da urade ništa dobro, a niti od opozicije u Republici Srpskoj koja izgleda pogubljeno iako ima evropske narative, ali se više bave Trojkom i nekim našim potezima nego što su do sada predložili neki konkretan dokument koji bi nam pomogao ka evropskim integracijama”, kaže Konaković.

Zaključuje da prije svega očekuje da se vladajuća koalicija vrati tamo gdje se nalazila.

“Iako možda sad dobijamo neke poene u javnosti zbog nesporazuma koje imamo, sretniji sam i zadovoljniji kad gubimo političke poene a BiH napreduje. Bilo bi dobro da učinimo taj dodatni napor, jer smo do sada učinili više nego bilo ko. Dakle, da se vratimo iz Brisela i dogovorimo neke zakone oko kojih nemamo različite stavove i dovedemo do kraja priču o Frontexu i državnom IPA koordinatoru”, rekao je Konaković.

To bi, uvjeren je po raspoloženju ljudi unutar Evropske unije, “završilo priču o otvaranju pregovora”.

Ranije je najavljeno da će predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predvoditi izaslanstvo zvaničnika iz Bosne i Hercegovine, uključujući čelnike pet vladajućih stranaka u zemlji čije stranke čine većinu, s entitetskim, ali i kantonalnim premijerima, dok će ih s druge strane dočekati komesar za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi.

Preuzeto sa n1info.ba