Svijet

Lavrov izdao upozorenje o “sljedećoj žrtvi”

Čini se da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zaprijetio Moldaviji usred rata u Ukrajini, za koji Kremlj i dalje tvrdi da ga je izazvao Zapad.

Nepokolebljiva podrška
Lavrov je jučer rekao da Moldavija, istočnoevropska zemlja i bivša sovjetska republika, dovodi sebe u opasnost u želji da se pridruži Evropskoj uniji. To je rekao tokom ministarske konferencije koju je održala Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), najveća svjetska regionalna sigurnosna organizacija.

U junu 2022. EU i države članice ponudile su nepokolebljivu podršku Moldaviji i dodijelile joj status kandidata. Podrška je ponovno potvrđena u martu ove godine, a EU i članice obećale su da će nastaviti pružati sigurnosnu i ekonomsku podršku Moldaviji na putu prema pristupanju.

Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano riješiti situaciju u Moldaviji prije 20 godina, jedan je od osujećenih pokušaja rješavanja akutnih problema našeg kontinenta na temelju načela OESS-a – rekao je Lavrov.

U to su vrijeme NATO i EU torpedirali dokument… Zapravo, Moldaviji je suđeno da bude sljedeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad.

Kozakov memorandum bio je plan iz 2003. godine, koji je predložila Rusija, a koji je pokušao riješiti odnose između Moldavije i Transnistrije, separatističke regije koja se odvojila od Moldavije 1990. godine. Memorandum je na kraju odbacio Vladimir Voronin, tadašnji predsjednik Moldavije.

Moldavija odgovorila
Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije je odgovorilo Lavrovu i odbacilo njegove tvrdnje, nazivajući rusku invaziju na Ukrajinu “brutalnom” i rekavši da je Moldavija “osjetila cijeli arsenal pokušaja destabilizacije koje je Rusija pokrenula protiv nas”.

Izjave Rusije, bilo današnje ili ranije, dio su niza neprijateljskih akcija koje Ruska Federacija pokušava provesti prema našoj zemlji u proteklih 30 godina – stoji u saopćenju.

Srećom, sve ovo vrijeme partnerske države na Zapadu bile su uz nas i pomagale nam da uspješno prevladamo te prijetnje – dodaje se.

U saopćenju se dalje navodi:

Uzimajući u obzir da je ministar Lavrov ipak stigao na sastanak OESS-a, nadamo se da će našu poruku – jasnu i oštru – razumjeti i on: Republika Moldavija ide, nepovratno, evropskim putem.

Preuzeto sa avaz.ba