Vijesti iz BiH

Ministar Nešić poručio: Nećemo dozvoliti divljanje migranata po BiH

Održan je sastanak ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića sa šefom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johanom Satlerom (Johann Sattler) na kojem se razgovaralo o planu tranzicije i upravljanjem migracijama.

Potrebno prisustvo EU
Nakon sastanka ministar Nešić je naglasio da policijske agencije iz Bosne i Hercegovine blisko sarađuju sa onima iz regiona, ali da je potrebno i prisustvo EU u finansijama.

  • Rekli smo Satleru da je BiH spremna da pristupi procesu tranzicije, da preuzme obaveze koje su dale međunarodne organizacije, ali da je potrebno da oni budu tu sa svojim prisustvom i da nam pomognu u pitanju finansija. Upoznali smo ga da migrantska kriza nije problem BiH nego cijele EU, da je BiH kolateralna šteta migrantske krize, jer nama migrant dolaze jer žele u EU – rekao je ministar Nešić.

On je naglasio da Bosna i Hercegovina želi biti dio evropske sigurnosti i pokazati da je na evropskom putu, sa velikom željom da postanemo punopravna članica EU.

Najbitnija sigurnost građana

  • Sa ministrom Hurtićem sam iznio da je naše opedjeljenje članstvo u EU i drago nam je što shvataju da je naše strpljenje po pitanju našeg evropskog puta pri kraju. Ne želimo da čekamo, želimo biti punopravna članica EU. Smatramo da zaslužujemo i da smo dovoljno razvijeni kao društvo – kazao je Nešić.

Nastavio je u istom tonu govoriti o migrantskoj krizi u BiH, te da mu je kao ministru najbitnija sigurnost građana Bosne i Hercegovine, te da neće dozvoliti nikakvo, kako je nazvao, divljanje migranata u našoj zemlji.

Preuzeto sa avaz.ba