Vijesti iz BiH

SDA: Trojka je dužna da objavi tajni snimak iz Laktaša, javnost mora znati šta su dogovorili s Dodikom i Čovićem

Stranka demokratske akcije (SDA) objavila je zvanično saopćenje te prokomentirali sporni sastanak u Laktašima.

“Predsjednici stranaka Trojke dužni su da javnosti predoče snimak ili stenogram sa sastanka u Laktašima, na kojem su sa Dodikom i Čovićem očigledno postigli dogovor štetan po interese države Bosne i Hercegovine.

Postojanje dogovora u Laktašima potvrđuje se i početkom njegove realizacije kroz zajedničko odbijanje Trojke, SNSD-a i HDZ-a da u Domu naroda PSBiH po hitnoj proceduri podrže izmjene Izbornog zakona koji se odnose na fer i poštene izbore”, naveli su u saopćenju.

Potom su dodali:

“Nakon burnih reakcija javnosti i dijela međunarodne zajednice, iz Trojke stižu neuvjerljiva objašnjenja kako ništa nije dogovoreno, a nižerangirani funkcioneri ove političke grupacije se posipaju pepelom tvrdeći da na sastanak nije trebalo ni ići. Iz Trojke očigledno pokušavaju neuvjerljivim javnim istupima ublažiti štetu koju su proizveli. Istovremeno, Dodik ih javno ucjenjuje prijetnjama da će objaviti snimak, a Čović ih u istom tonu podsjeća da ih je on uveo u vlast.”

Između ostalog, naveli su kako javnost mora znati istinu.

“Javnost u Bosni i Hercegovini ima pravo znati šta se tačno desilo u Laktašima, i na šta je Trojka sve pristala. To se naročito odnosi na po državu opasne detalje dogovora o Ustavnom sudu BiH i CIK po mjeri Dodika i Čovića, te Izbornom zakonu po mjeri HDZ-a”.

Preuzeto sa n1info.ba