Vijesti iz BiH

SDP: Premijer Novalić u sali Parlamenta FBiH nudio novac za podršku budžetu

Nakon što je slične optužbe na račun federalnog premijera Fadila Novalića jučer iznio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković oglasili su se i iz SDP-a.

“Jučerašnji dan u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH je predstavljao sumrak zakonodavne vlasti na koju je koruptivni desant izvršio premijer FBiH Fadil Novalić koji već sjedi na optuženičkoj klupi.” saopšteno je iz SDP-a.

Iz SDP-a tvrde da su delegati u nevjerici gledali i slušali kako se pred njihovim očima, u prisustvu kamera, u sali zakonodavne vlasti nude milioni za podršku budžetu.

“Nažalost, radi se o premijeru FBiH koji će nakon ovog mandata ostati upamćen po gomilama izrečenih laži i najvećoj koruptivnoj aferi dok su građani bili zaključani u lockdown.

Na ovaj način bahati premijer Novalić i SDA samo potvrđuju sav jad i moralnu bijedu korumpirane Vlade. Jučer su nam još jednom demonstrirali da kad je opstanak na vlasti u pitanju dvojac SDA – HDZ uvijek može računati na SNSD. Nevjerovatno je kako ljudi u SDA ne shvataju da su zajedno sa partnerima u udruženom poduhvatu spašavanja “vojnika Novalića” izvršili još jedno poniženje i udar na državu kakav ranije nismo vidjeli.” kažu iz SDP-a.

“Dodatni je problem što će za mandata Novalića i njegove Vlade zbog ovakvog ponašanja zemlju napustiti stotine hiljada mladih, a država ostati prva po korupciji u svijetu.

SDP BiH traži od nadležnih institucija da hitno pokrenu postupke u skladu sa svojim nadležnostima, jer je više nego jasno da nakon što su odbijeni amandmani SNSD, ne postoji niti jedan politički razlog da delegati istih podrže budžet. Pretpostavljamo da su političke razloge ipak nadvisili finansijski, a to bi moralo ispitati nadležno tužilaštvo.

Na našoj političkoj sceni teško nas može još nešto iznenaditi, ali je sada više nego očito da su Demokratska fronta BiH i Socijaldemokrati BiH, kao javno proklamovani borci protiv korupcije, pristali biti federalni priljepak SDA za sramotne postupke.” stoji u saopštenju.

Preuzeto sa ba.n1info.com