Region

Specijalni izaslanik Njemačke: “Srbija može u EU samo uz priznanje Kosova”

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je u četvrtak beogradskom tisku da Srbija ne može postati članicom Europske unije (EU) bez priznanja Kosova, ali ni bez slobodnih medija i demokracije.

Sarrazin je za list Nova naglasio “veoma jasno” stajalište Njemačke da će pred kraj normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kada Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje nezavisnosti Kosova biti dio procesa.

Na pitanje o tome kada će francusko-njemački prijedlog za rješavanje statusa Kosova, koji je u međuvremenu postao europski prijedlog, biti predstavljen javnosti, Sarrazin je sugerirao kako je “bolje da se prvo stvori atmosfera povjerenja i razumijevanja” u kojoj čelnici obiju strana mogu pričati bez razmišljanja da će nešto biti objavljeno.

Sarrazin je rekao kako razumije da je “za građane i budućnost dviju zemalja” to “vrlo važna tema”.

No, s obzirom na to da “prijedlog nije objavljen, javna rasprava svodi se na pojedine glasine i informacije koje su nerijetko netočne”, naglasio je njemački diplomat.

Francusko-njemački prijedlog za rješavanje kosovskog pitanja, kojeg se u Europi naziva „jednim od najozbiljnijih“ u proteklom desetljeću pregovora na najvišoj razini, posljednjih je mjeseci sve češće spominjan u javnosti, ali se bit tog prijedloga često svodi na nagađanja.

Prema dosadašnjim uvidima, čelnici Francuske i Njemačke, Olaf Scholz i Emmanuel Macron, žele “punu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”, što se tumači kao želja za međusobnim priznanjem, možda ne u potpunom de iure formatu, ali u mjeri da Srbija prihvati realnost neovisnosti Kosova.

Preuzeto sa ba.n1info.com