Region

Vučić o neuvođenju sankcija Rusiji: Trudit ćemo se i dalje da branimo svoju poziciju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za agenciju TASS da namjerava da zadrži nezavisnu politiku o neuvođenju antiruskih sankcija, uprkos kolosalnom pritisku Zapada.

Mi se ne busamo u grudi ili slično, ali kao što vidite moj odgovor će biti i dalje da ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To smo uspjeli dvije godine. Da li ćemo to nastaviti da radimo ne znam, ali se nadam – istakao je Vučić u intervjuu generalnom direktoru TASS Andreju Kondrašovu, prenosi Tanjug.

Stav Srbije
On je naveo da je, kada je počeo sukob u Ukrajini, rekao da ne zna kako će se događaji razvijati i da je na državnom nivou donijeta odluka da Srbija osudi sukob, kao i svi drugi, ali da je stav Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji.

To sam tada rekao jer iz sopstvenog iskustva znamo kakav je osjećaj kada vam se uvedu sankcije. Imamo prijateljski narod i bilo bi nepravedno tako postupati prema ruskom narodu – dodao je Vučić.

Ali rekao sam Srbima da to ne mogu da garantujem jer nisam znao kakav će biti taj pritisak u budućnosti. Nisam htio da izigravam heroja jedan, dva ili tri dana, a onda da promijenim odluku. Ali ono što ja kažem je “Ne znam”, a kada ja kažem da ne znam, moja riječ je vrijednija od bilo čijeg čvrstog obećanja – istakao je Vučić.

Ukazao je da je poslije tačno dvije godine od početka sukoba u Ukrajini Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije.

Imate mnogo prijatelja u svim evropskim zemljama i svi su uveli sankcije Rusiji. Neko će vam reći da ih je uvela centralna vlast i da su oni protiv toga, neko će reći uveli smo vam sankcije, ali pomažemo u drugim stvarima. Jedina država koja nije uvela sankcije je mala Srbija – istakao je Vučić i dodao da su na svakom događaju na međunarodnom nivou kojem prisustvuje “glavna tema sankcije protiv Rusije”.

Odgovarajući na pitanje o prirodi prijateljstva i bratstva ruskog i srpskog naroda, Vučić je pomenuo poslovicu “Prijatelj se poznaje u nevolji”.

“Pravi prijatelj se poznaje u nevolji”
Ukazao je da kao predsjednik uvijek mora da ima racionalan i pragmatičan pristup, ali da se ljudsko dostojanstvo i ljudska priroda najbolje cijene u teškim vremenima.

U srpskom i ruskom, kao i u svim anglosaksonskim, germanskim jezicima postoji poslovica da se pravi prijatelj poznaje u nevolji. Lako je biti prijatelj u lakim trenucima. Ostati prijatelj, ostati iskren onda kada je teško, upravo u takvim trenucima pokazuješ svoje pravo lice. Mislim da je Srbija, kao mala zemlja, više nego poštena u odnosu prema ruskoj državi i ruskom narodu – rekao je Vučić.

Dodao je da kao predsjednik moram da ima racionalan pristup, ali i da razumije emociju koja postoji kod većine Srba.

Kada sam bio mali, otac me je vodio u Ruski dom (u Beogradu), a najbolji crtani film koji sam gledao je “Mali grbavi konj”. Išao sam na večeri ruske poezije i proze, večeri Dostojevskog, Puškina, Čehova. Moja kćerka Milica je završila 11. razred ruske škole i po tom pitanju zahvalan sam Rusiji na pomoći u njenom obrazovanju i dobrom vaspitanju. Ali to su sve emocije i možete ih ostaviti po strani, jer je moj posao da vodim državu – naglasio je predsjednik Srbije.

Osvrćući se na proteklu Minhensku bezbjednosnu konferenciju, koja je održana od 16. do 18. februara, on je ocijenio da je ona pokazala da međunarodni akteri više ne rade na postizanju mira.

Ja predstavljam malu državu i nemam pravo da se miješam u poslove velikih i, za razliku od većine lidera, predsjednika i premijera, znam da naše mišljenje nije mnogo važno, ali se ponekad razlikuje od drugih, pa je stoga primjetno – rekao je Vučić.

Nova arhitektura svjetske politike
Dodao je da je bio mnogo puta na Minhenskoj konferenciji i da misli da je važno prije svega vidjeti i čuti kako zapadni svijet razmišlja, a i saslušati različita mišljenja i nešto naučiti.

Prema njegovim riječima, ovog puta je mogao mnogo da vidi, ali je izrazio bojazan da nije bilo dovoljno zaključaka koji bi omogućili pronalaženje inovativnih i inventivnih rješenja u pravcu mira.

Čini mi se da je riječ “mir” postala neomiljena i neželjena riječ u cijelom svijetu – rekao je Vučić i uporedio obrazac ponašanja učesnika konferencije sa događajem kojem prisustvuju “fudbalski navijači”.

Sigurno će se pojaviti nova arhitektura svjetske politike i bit će mnogo promjena, i ona će biti mnogo drugačija od onoga što je bilo ranije. Mi se na to malo navikavamo, ali jedino što mogu da kažem je da uvijek moramo da štitimo našu slobodu, pravo na sopstveno mišljenje, samostalno odlučivanje i odlučivanje u skladu sa interesima našeg naroda – naglasio je Vučić.

On je “ruskom bratskom i prijateljskom narodu” poželio uspješne predstojeće predsjedničke izbore, mir, stabilnost, bezbjednost i uspjehe.

Preuzeto sa avaz.ba