Vijesti iz BiH

Vulić najavila: SNSD će tražiti smjenu Zukana Heleza

Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputit će inicijativu za smjenu ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Zukana Heleza, izjavila je za Srnu šefica Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić.

Vulić je pojasnila da nije riječ o bilo kakvoj ucjeni, već o odgovornom ponašanju poslanika koje su birali građani RS, za razliku od trojke i njihovih ucjena.

Sevlid Hurtić, a ne Denis Šulić – bila je vaša ucjena, a naš kompromis. Ekipa iz trojke očigledno smatra da mi treba da prihvatamo pravila isključivo koja oni definišu ili njihovi prijatelji iz međunarodne zajednice. Tu su se mnogo prevarali i zaigrali. Niko neće igrati po bilo čijim pravilima. Možemo razgovarati i dogovarati se samo na temelju Dejtonskog sporazuma i dejtonske BiH, poštujući njen teritorijalni integritet i suverenitet, i nikako drugačije – poručila je Vulić.

Ona je kazala da je “RS priznata Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, da ima svoje institucije, svoj Ustav i ko god dolazi u RS ima da poštuje njene institucije i njene praznike.”

Jučer ste se ponovo zaigrali, gospodo iz trojke. Došli ste u RS da provocirate najranjiviju kategoriju društva u RS, pripadnike VRS-a. To nije samo licemjerstvo, već i bezobrazluk. Mi iz RS smo dostojanstveni, znamo ko smo i šta smo, imamo svoju slavnu historiju. A vi, vi više ne znate ni ko ste, ni šta ste, ni šta slavite. Samo jedno treba da znate – nas ne zanimate ni vi, ni vaša FBiH, osim onih nekoliko nadležnosti šredviđenih Dejtonskim sporazumom – poručila je Vulić.

Preuzeto sa avaz.ba