ZASTUPNIK SDP-A: AKO SDA BUDE BLOKIRALA, OČEKUJEMO REAKCIJU SCHMIDTA

Nakon što je konstituiran novi saziv federalnog Doma naroda, korak smo bliže uspostavi nove Vlade ovog entiteta. No i taj proces bi se mogao odužiti budući da SDA zajedno s DF-om ima većinu u bošnjačkom Klubu naroda, što će biti ključno pri izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH koji svojim potpisom imenuju novog mandatara za sastav Vlade.

Zastupnik SDP-a u federalnom Domu naroda Arman Zalihić nada se kako će SDA poštovati parlamentarnu većinu, te da neće blokirati proces imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

– Sada je na redu ovaj proces o kojem se puno pričalo posljednjih mjeseci, a to je da će Klubovi naroda predložiti predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH koji trebaju dati mandat za sastavljanje Vlade novom mandataru. Hoće li tu biti blokade pošto SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka vidjet ćemo. Nadam se da će poštovati parlamentarnu većinu i činjenicu da nisu dio te većine, tj. da će biti opozicija u ovom mandatu. Međutim, ako i bude blokada na vrijeme ćemo znati reagirati i otkloniti takve stvari – kazao je Zalihić.

Kada je riječ o mogućim blokadama Zalihić očekuje ponovnu intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– Očekujemo da visoki predstavnik štiti ono što mu je zadatak, da u slučaju blokada institucija države otkoči te procese jer znamo da je Ustav Bosne i Hercegovine dio Mirovnog sporazuma i da nije najsretnije rješenje. Zato i postoji visoki predstavnik da otkoči procese u svakom trenutku kada neko pokuša blokirati institucije – poručio je Zalihić.

Preuzeto sa crna-hronika.info