Vijesti iz BiH

FADIL NOVALIĆ: U MOJE VRIJEME JE PLATA NARASLA ZA 290 KM, U NIKŠIĆEVO ZA 20 KM. ZAPOSLIO SAM 64.000 LJUDI, A ON 7.000

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, izazvan pojedinim istupima u medijima, usporedio je rezultate rada svoje vlade sa onom koja mu je prethodila.

– Tragom istupa Envera Kazaza koji ističe da je Novalićeva vlada ušla u drugi tehnički mandat. Činjenice: Po našim zakonima ne postoji tehnički mandat. Gotovo identično je američki ambasador na dan usvajanja zakona o državnoj imovini u RS-u zamagljivao javnost skretanjem pažnje na tzv. “nepostojeću Vladu FBiH” i potrebu da se “očajno” stanje u FBiH (u RS-u stanje, valjda, uopšte nije očajno) što prije pođe rješavati izborom nove vlade – naveo je Novalić u objavi na Facebooku.

Sada gotovo na isti način Kazaz, dodaje on, na dan proslave “dana RS” 9. januara u Lukavici izbacuje gotovo identičnu tezu kako bi se abolirao Dodik od antiustavnog i antidejtonskog djelovanja jer je postao partner za formiranje vlasti sa osmorkom/šestorkom.

– Treba podsjetiti prof. Kazaza da se stanje u društvu prikazuje svuda na svijetu prihvaćenim parametrima, a oni pokazuju sljedeće:
– U “Novalićevoj tehničkoj eri” rast bruto društvenog proizvoda (BDP-a) je bio 11 milijardi, u Nikšićevoj 1.4 milijardi.
– u “Novalićevoj eri” je povećan broj zaposlenih za 64.000, u Nikšićevoj 7.000.
– u “Novalićevoj eri” rast godišnjeg izvoza je bio 6,3 milijarde, u Nikšićevoj 1 milijarda.
– u “Novalićevoj eri” prosječna plaća je narasla 290,00 KM, a u Nikšićevoj 20,00 KM
– u “Novalićevoj eri” penzije su porasle 110,00 KM i bile su redovne, u Nikšićevoj 26,00 KM i uvijek su kasnile
– u “Novalićevoj eri” porezni prihodi sa kojima se rješavaju socijalni problemi društva i potiče rast ekonomije povećani su za 3 milijarde i 800 miliona a u Nikšićevoj eri su pali 270 miliona – napisao je Novalić.

Postavlja se pitanje je li profesor Kazaz, poentira Novalić, uopšte kvalificiran da ocjenjuje rad Vlade ako ne koristi podatke i činjenice, čije je uvažavanje minimalni uvjet iznošenja ocjene za jednog profesora.

– Možda mu je lakše da ne troši vrijeme iznoseći proizvoljne i neistinite kvalifikacije. Očigledno je došlo vrijeme da prof. Kazaz uradi jednu “trezvenu” analizu – zaključio je premijer FBiH.

Preuzeto sa crna-hronika.info