Vijesti iz BiH

Predsjednik Skupštine Crne Gore “Svesrpski sabor” nazvao skupom “dvije države”, Konaković uputio protestnu notu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas da je uputio protestnu notu Crnoj Gori zbog spornih izjava predsjednika Skupštine Andrije Mandića da je “Svesrpski sabor skup dviju država”.

“Iako smo na to navikli od njega, ali bez obzira što se on tako kontinuirano ponaša, mi ćemo kontinuirano reagirati na pokušaje udara na ustavno uređenje BiH”, kazao je.

Konaković je dodao da će analizirati da li će danas poslati protestnu notu Srbiji zbog interpretacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tvrdi da je “Svesrpski sabor” veoma opasna stvar te da poruke nisu nimalo naivne.

Smatra da je nepoštivanje koje BiH u posljednje vrijeme doživljava od Vučića kulminiralo na tom saboru, te da u potpisanoj deklaraciji ima nekoliko ozbiljnih prijetnji suverenitetu BiH, kao što je niz termina i fraza koje su neustavne i koje pokazuju grubo miješanje u unutrašnje uređenje BiH.

“Vučića smo izveli na čistac, i Evropi i svijetu pokazali njegovo pravo lice. Ogolili smo rusku imperiju na Balkanu u kojoj on ima neki generalski status, dok je Dodik prateći vokal. Vučić je kreator ruske revolucije na Balkanu koja se dešava i u Sjevernoj Makedoniji i Crnog Gori. Više ne krije da je izvršilac tih politika”, naglasio je Konaković.

O tome će, dodao je, detaljno informirati ministre vanjskih poslova zemalja iz EU s kojima u narednom periodu ima sastanke, ‘jer prostor Balkana u potpunosti ovisi o EU, dok ruski sateliti zloupotrebljavaju mekan pristup EU u nekim procedurama’.

Tvrdi da nema ništa protiv okupljanja naroda, ali da zahtijeva potpuno poštivanje suvereniteta BiH.

Podsjećamo, “Svesrpski sabor” održan je 8. juna u Beogradu, a na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i entiteta Republika Srpska usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Važno je istaći da je RS entitet koji se nalazi u okviru državnih granica BiH te da to nikako ne može biti skup “dvije države” kakvim ga je nazvao Mandić.

Preuzeto sa n1info.ba