Region

Vučić najavio da će djeca iz Srbije ići na ekskurzije u RS: Iz Beograda mu stiže poruka da je to već na snazi

Da li će Republika Srpska (RS) postati neizostavna stanica na mapi đačkih ekskurzija ili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića njegovi savjetnici nisu obavijestili da su mnogi učenici iz Srbije i do sada mogli nesmetano da obilaze RS (kao i obrnuto), pa je omaškom kao novinu najavljivao nešto što već postoji, vidjet ćemo u narednom periodu, piše Danas.rs

Jer ako je tačan prvi dio ove dileme, to će značiti izmjenu postojećih pravilnika o organizaciji ekskurzija i uvođenje klauzule o obaveznosti putovanja u RS.

U nadahnutom govoru na centralnoj manifestaciji prvog “Svesrpskog sabora” zajedno“ na Trgu republike, Vučić je rekao da je postignut dogovor o srpskom jedinstvu i najavio da će ubuduće svaki ministar u Vladi Srbije prvo ići u Banjaluku, a djeca prvo će ići na ekskurzije da upoznaju Republiku Srpsku.

„Naša djeca, iako sam to više puta predlagao, a onda bi se nekim čudom svi pojavili pa bi nam objasnili kako su i Milano i Barselona mnogo važniji za nas u Beogradu nego Banjaluka, pa nikako da ekskurzije organizujem u Banjaluku, Prijedor, Bijeljinu, Hercegovinu, sarajevsko-romanijsku oblast. Valjda nam je svuda nešto ljepše. Nije. Sada će ekskurzija ići u Republiku Srpsku, kao što će iz Republike Srpske ići u Srbiju, pa kad upoznamo Srbiju i RS, onda možemo da upoznajemo i svijet“, poručio je Vučić.

U Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koju su prethodno u Beogradu usvojile vlade Srbije i Republike Srpske, između ostalog se navodi da „Svesrpski sabor podržava uvođenje redovnih đačkih i studentskih ekskurzija i to na način da đaci i studenti iz Republike Srbije posećuju prirodne lepote i kulturno-istorijske spomenike u Republici Srpskoj, i obrnuto“.

– Nekako je postalo uobičajeno da se svake druge, treće godine dotaknemo tema ekskurzija na visokom, državnom nivou. Pre dvije godine je pokrenuto pitanje obilazaka stratišta srpskog naroda i to kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, što je i bilo pozdravljeno od djela stručne javnosti. Ipak, osim što su dvije beogradske gimnazije dobile priliku da obiđu Jasenovac u okviru jednodnevnog studijskog putovanja, do realizacije najavljenih ekskurzija nije došlo – primjećuje Aleksandar Markov, predsjednik Foruma beogradskih gimnazija koji je bio učesnik pomenutog studijskog putovanja.

On napominje da postojeći pravilnici o organizaciji ekskurzija već omogućuju posjetu RS.

Da li će Republika Srpska postati neizostavna stanica đačkih ekskurzija ili Vučić nije obavješten da učenici i sada mogu tamo da putuju?

S druge strane, i propisi Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske dozvoljavaju putovanja tamošnjih đaka u Srbiju, što se već dešava.

U pravilniku Srbije za osnovne škole piše da se „ekskurzija izvodi isključivo na teritoriji Republike Srbije, a za učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole, se može organizovati i u Republici Srpskoj“.

Pravilnik koji važi za srednje škole predviđa da se „ekskurzija, po pravilu, izvodi na teritoriji Republike Srbije, a jednom u toku školovanja može se organizovati i u Republici Srpskoj“ dok se „izuzetno, za učenike završnog razreda, ekskurzija može organizovati u inostranstvu“.

– Ne znam koliko je predsjednik države obaviješten o toj temi od predstavnika Ministarstva prosvjete ili je mislio na to da su učenici više zainteresovani za obilazak evropskih metropola. Ili možda misli na zloupotrebe koje se, činjenica, dešavaju u školama kad se pod okriljem studijskih putovanja đaci već od drugog razreda srednje škole vode u inostranstvo iako to Pravilnikom nije odobreno. Ali je ovo možda dobra prilika da se pokrene pitanje smislenosti ekskurzija u sistemu u kojem one više predstavljaju turističko nego edukativno putovanje – ističe Markov.

On ne smatra da je loše da se djeca upoznaju sa evropskim metropoloma jer je, kako kaže, to prilika da uče i o drugim kulturama.

– Kroz osam godina školovanja u osnovnoj i dvije, tri godine u srednjoj školi zaista imaju dovoljno prilike da upoznaju i Srbiju i RS, ali u sistemu gde je ekskurzija u inostranstvu ostavljena samo za četvrti razred srednje škole nema mogućnost da upoznaju dovoljno Evropu, pa ni mesta srpskog stradanja, kao što je, na primjer, Krf – kaže Markov.

Naglašava da u Srbiji mnogo veći uticaj od izbora destinacije na koji će roditelji pustiti djecu, ima cijena samog putovanja. Ekskurzije su, kaže on, preskupe i veliki broj porodica nema mogućnost da ih priušti svojoj djeci.

– Kada govorimo o ekskurzijama u Srbiji i RS, mislim da je najvažnije što bi država mogla da uradi za svoje učenike izgradnja učeničkih smeštaja. To ne bi bili luksuzni hoteli sa dvokrevetnim sobama već spavaone za veći broj učenika, ali u takvom sistemu ekskurzija bi po beneficiranim cenama bile realna mogućnost za svu decu i kao takva bi zaista mogla imati edukativni karakter u pravom smislu te reči – ističe naš sagovornik.

Kaže i da je upravo Republika Srpska dobar primjer pravljenja kompromisa u pogledu cijene i izbora destinacije.

– To je obavezna destinacija u trećem razredu, međutim kako je Banjaluka skup grad kada je o smještaju riječ, ona često otpadne i obilaze se Trebinje i druga mjesta. Dakle, ako hoćemo ekskurzije koje će biti prilika za učenje i o nacionalnoj, ali i o evropskoj istoriji, moramo mnogo više poraditi na tome da one postanu dostupne svim đacima. Jer bez takvog sistema ekskurzije ostaju turističko putovanje, nerijetko i dobar biznis, pa je i krajnji izbor destinacije prilagođen ukusima onih koji izdvajaju veliki novac za njih – zaključuje Markov za Danas.rs.

Preuzeto sa n1info.ba