Sport

Vaha o katastrofi Zmajeva: “Situacija u bh. fudbalu je dno dna, nama lekciju očitava jedan Luksemburg”

Fudbalska reprezentacija BiH nije uspjela kroz kvalifikacije izboriti plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Zmajevi su odigrali katastrofalan ciklus, jedan od najgorih u historiji, i na kraju zauzeli peto mjesto u grupi sa samo devet osvojenih bodova od kojih je šest osvojeno u duelima protiv Lihtenštajna.

BiH je sinoć poražena od Slovačke u posljednjem kolu kvalifikacija u sumornoj atmosferu u Zenici te tako na neslavan način završila ovaj ciklus. Priliku za plasman na EURO Zmajevi će imati u martu kada je na rasporedu baraž.

O situaciji u bh. fudbalu govorio je legendarni Vahid Halilhodžić te istakao kako se mora napraviti analiza svega što je uticalo na katastrofalan niz rezultata.

“Nisam bio u mogućnosti gledati utakmicu BiH i Slovačke, ali sukus svega je jasan – novi poraz. Situacija u bosanskohercegovačkom nogometu je dno dna. Pod hitno se mora nešto napraviti s nogometom u Bosni i Hercegovini, s nacionalnim nogometnim savezom koji (ne)vodi sve to. Tu se mora napraviti jedna opširna analiza svega toga – zbog čega je došlo do takvih katastrofalnih rezultata. Pa, jeste li vi svjesni da nama u nogometu lekciju očitava jedan Luksemburg?! To je jedna zabrinjavajuća situacija, ljudi su ogorčeni na sve to, ali ne želim nadolijevati ulje na vatru”, rekao je Vaha za Net.hr i dodao:

“Zvali su me, znao sam da će do svega ovog doći. Prema tome, treba jedna dublja analiza – zbog čega se sve to dogodilo? Dublja analiza je nužna da se jednog dana nogomet u BiH pokrene, jer zemlja ima talenta, ima i igrača koji igraju u poznatim klubovima. Bosna i Hercegovina mora puno bolje. Kao građanina Bosne i Hercegovine normalno da sam razočaran kao i mnogi navijači, ali sve promatram sa strane.”

Halilhodžić je govorio i o uspjehu reprezentacije Srbije koja je izborila plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

“Srpska nogometna reprezentacija, u svakom slučaju, izgleda bolje nego ona Bosne i Hercegovine… Ali, to i nije tako teško… Svi su bolji u ovom trenutku od moje Bosne i Hercegovine – i Slovenija i Makedonija, o Hrvatskoj neću ni pričati… Sve te reprezentacije su bolje moje BiH. Takva je stvarnost s reprezentativnim nogometom Bosne i Hercegovine.”

Cijeli intervju sa Vahom pročitajte OVDJE.

Preuzeto sa n1info.ba